Om ondervoeding in arme landen te bestrijden moet je brood bakken met gemodificeerde bakkersgist, die extra vitaminen produceert zonder dat de consumenten het merken. Dat stellen studenten van Johns Hopkins University.
Met hun ‘VitaYeast’-brood hebben ze alvast de finale gehaald van de internationale iGem-competitie voor synthetische biologie. Tijdens die finale, volgende week in de VS, moeten ze het onder meer opnemen tegen een team van de Rijksuniversiteit Groningen, dat een bacterie heeft leren tellen.
Als eerste stap zijn ze er op Johns Hopkins in geslaagd om gistcellen te kweken die bèta-caroteen aanmaken, de kleurstof die de basis vormt voor vitamine A. Met een tweede modificatie die vitamine C oplevert, zijn ze nog bezig.
Ze hebben met de gemodificeerde giststam ook al brood gebakken. Om veiligheidsredenen mochten ze er niet van proeven, maar qua uiterlijk en geur was het brood absoluut niet van normaal brood te onderscheiden. Dat is in de praktijk heel belangrijk: wereldwijd bestaan grote bezwaren tegen genetisch gemodificeerd voedsel, dus je kunt maar beter zorgen dat niemand het in de gaten heeft.
bron: Johns Hopkins
Nog geen opmerkingen