Een nieuwe dipstick kan cocaïne in urine en bloed snel detecteren.

“De test is bedoeld voor gebruik op de eerstehulpafdelingen van ziekenhuizen. Personen kunnen hiermee snel gescreend worden op het gebruik van cocaïne, zonder dat er laboratoriumapparatuur nodig is”, vertelt professor Yi Lu van het Beckman instituut van de Amerikaanse universiteit van Illiois, die de test ontwikkelde. Lu publiceerde zijn onderzoek in Angewandte Chemie International Edition.

De test bestaat uit een stick die in vloeistof gedoopt kan worden. Het detectiemechanisme is gebaseerd op aptameren. Dit zijn stukjes enkelstrengs DNA die specifiek een bepaalde stof kunnen binden, in dit geval cocaïne.

De onderkant van de stick bevat aptameren die geaggregeerd zijn met goud-nanodeeltjes. Als de stick in een vloeistof wordt gedoopt die cocaïne bevat, binden de aptameren aan de cocaïnemoleculen en laten ze de goud-nanodeeltjes los. Deze deeltjes migreren dan door een membraan omhoog, met de vloeistof mee, totdat ze hechten aan een lijntje streptavidine halverwege de stick. Hier wordt dan een rode streep zichtbaar. De intensiteit van de streep geeft een indicatie van de hoeveelheid cocaïne die aanwezig is in het monster. Bij afwezigheid van cocaïne blijven de geaggregeerde deeltjes intact, en kunnen de deeltjes het membraan onderaan de stick niet passeren.

De nieuwe thuistest kan cocaïne detecteren in urine, bloed en speeksel. De onderzoekers hebben ook een dergelijke ‘thuistest’ ontwikkeld voor de detectie van adenosine.

Bron: eurekalert.org

Onderwerpen