Polymeer repareert celmembranen in de hersenen

Injectie van polyethyleenglycol versnelt het herstel van laboratoriumratten die een dreun op hun kop hebben gehad, zo meldt Richard Borgens (Purdue University, VS) in het Journal of Biological Engineering.

Borgens denkt dat PEG water absorbeert en daardoor het herstel van de celmembranen versnelt. Hij weet niet zeker of het bij mensen ook werkt, maar als het dat wél doet zou PEG tot de standaarduitrusting van traumateams moeten gaan behoren.

Het onderzoek bestond er uit dat van 47 ratten de hersentjes gecontroleerd werden ingeslagen. 2, 4 of 6 uur later kregen ze een PEG-injectie. In de dagen daarna werd gekeken hoe actief de ratten door hun kooi liepen. Uitkomst: een injectie na 6 uur is te laat, maar na 2 of 4 uur helpt het.

Overigens haalden 19 van de 47 ratten het einde van de proef niet wegens schedelbreuk of andere ernstige beschadigingen.

En mocht u nu benieuwd zijn hoe men de hersenen van een rat gecontroleerd inslaat, dan volgt hier een samenvatting van het door Borgens beschreven protocol:
- verdoof de rat;
- leg hem aan de beademing;
- makk een incisie in de hoodhuid en leg het schedeldak bloot;
- lijm hier een metalen schijfje op (met superlijm);
- laat van 2 meter hoogte een koperen gewicht van 450 gram op dat schijfje vallen.

Hoe hij de klinische tests op mensen gaat uitvoeren, wilt u niet weten.

bron: naturenews

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen