Textiel met stikstofoxide verbetert bloedsomloop
In Texas is textiel ontwikkeld dat stikstofmonoxide (NO) uitwasemt. Dat verbetert op z’n minst de lokale bloedsomloop en heeft mogelijk ook andere therapeutische voordelen, zo claimen Kenneth Balkus en Harvey Liu in het tijdschrift Chemistry of Materials.
Van NO is bekend dat het als signaalmolecuul dient bij verschillende biologische processen, die onder meer te maken hebben met infecties en de heling van wonden. Als mogelijke toepassing denken Balkus en Liu dan ook aan sokken voor diabetici, om de voetproblemen te voorkomen die een berucht bijverschijnsel van die ziekte zijn. Maar je zou het textiel ook kunnen gebruiken als transportverpakking voor donororganen, die dan langer goed blijven.
Kern van het textiel is een poreuze structuur, bekend als Zeoliet A. Deze is opgebouwd uit silicium, aluminium en zuurstof en heeft een hoge adsorptiecapaciteit voor NO, zeker als je de Na+-kationen in de poriën vervangt door Co2+.
De onderzoekers produceerden nanokristalletjes (diameter zo’n 100 nm) van deze zeoliet. Die dispergeerden ze in een oplossing van polymelkzuur in chloroform, waar ze vervolgens vezels van trokken via een elektrospinproces. Van die vezels maakten ze dan weer ‘nonwoven’ textiel.
Achteraf bleken ze het textiel inderdaad te kunnen verzadigen met NO, dat er vervolgens langzaam weer uit vrij kwam.
De auteurs schijnen al wat proefjes met laboratoriumratten te hebben gedaan, waarbij inderdaad een verbetering van de bloedcirculatie was waar te nemen.
bron: American Chemical Society
Nog geen opmerkingen