Galapagos gaat zichzelf omvormen tot een volwaardig farmaconcern. Tot nu toe ontwikkelde het Nederlands/Belgische biotechbedrijf alleen geneesmiddelen voor derden maar in de nabije toekomst komt het met eigen ‘Galapagos-pilletjes’, zo laat topman Onno van de Stolpe weten in het Financieele Dagblad.

Welk geneesmiddel als eerste voor eigen rekening en risico zal worden ontwikkeld, wil Van de Stolpe nog niet verklappen. Wel dat het een weesgeneesmiddel (‘orphan drug’) is en dat wordt samengewerkt met een Amerikaanse patiëntenorganisatie met geld.

 

Vier andere veelbelovende weesgeneesmiddelen zouden reeds op de plank liggen, klaar voor verdere ontwikkeling in de komende jaren.

 

Tot nu toe is het businessmodel van Galapagos gebaseerd op het ontdekken van ‘targets’ voor nieuwe medicijnen in opdracht van grote farmaconcerns, en op de eerste stadia van de ontwikkeling van die medicijnen. De dure klinische tests worden vervolgens aan de klant overgelaten. Volgens het FD heeft Galapagos op deze manier al voor 100 miljoen euro aan milestones payments binnengehaald.

 

Gesuggereerd wordt dat de nu te ontwikkelen weesgeneesmiddelen tijdens het lopende onderzoek zijn komen bovendrijven maar voor de grote klanten niet commercieel interessant waren. De patiëntenorganisaties zijn wél bereid om de ontwikkeling te sponsoren, en in de VS hebben ze daar ook het geld voor dankzij rijke donateurs.

 

In het FD bekent Van de Stolpe tevens dat Galapagos nog nooit een overnamebod heeft zien langskomen. De farmaconcerns zouden het een te groot risico vinden, temeer daar ze via allianties dezelfde technologie ook kunnen binnenhalen.

 

bron: FD

Onderwerpen