In Chinese en Amerikaanse labs is het gelukt om (+)-fusarisetine A te synthetiseren. Daarmee staat de deur open naar uitgebreide tests van dit veelbelovende kankergeneesmiddel, meldt C&EN.
Fusarisetine werd vorig jaar voor het eerst ontdekt door Koreaanse en Japanse wetenschappers, in een stoffenbibliotheek met extracten uit bodemschimmels. Het molecuul lijkt de uitzaaiing van kankercellen af te remmen zonder overdreven toxisch te zijn voor gezonde cellen.
Maar om er serieus proeven mee te doen heb je méér nodig dan er uit die schimmels valt te halen. Vandaar de pogingen om het in het lab na te maken, wat gezien de complexe en enigszins bizarre structuur nog knap lastig was.
Dit voorjaar presenteerden Ang Li (Shanghai Institute of Organic Chemistry) en Emmanuel Theodorakis (UC San Diego) onafhankelijk van elkaar een syntheseroute in JACS. Daarbij kwam tevens aan het licht dat de in de Koreaans/Japanse studie voorgestelde structuur het spiegelbeeld vormde van de echte: Li en Theodorakis hadden zich precies aan dat schetsje gehouden en kregen moleculen in handen die precies verkeerd om draaiden.
De remedie lag voor de hand: de hele synthese in spiegelbeeld uitvoeren, uitgaand van (R)-(+)-citronellal in plaats van (S)-(-)-citronellal. Li en Theodorakis zijn daar inmiddels in geslaagd. Maar de groep van Shuanhu Gao (East China Normal University, Shanghai) is ze allebei te snel afgeweest en staat er als eerste mee in Angewandte Chemie.
De drie nu gepresenteerde syntheseroutes zijn overigens allemaal verschillend, en het wordt een leuke opgave om uit te zoeken welke uiteindelijk het beste geschikt is voor fusarisetineproductie op grote schaal.
bron: C&
Nog geen opmerkingen