De Franse regering ziet af van de geplande invoering van een belasting op het gebruik van fossiele brandstoffen. Indien zoiets niet Europabreed wordt ingevoerd, gaat de concurrentiekracht van de Franse industrie er te veel onder lijden. Dat heeft premier Francois Fillon dinsdag duidelijk gemaakt aan parlementsleden van de UMP, de partij waar zowel hij als president Sarkozy toe behoren.
Officieel is de beslissing, die met name de chemische industrie als muziek in de oren zal klinken, nog niet bekend gemaakt. Maar meerdere aanwezigen hebben tegenover de Franse media bevestigd dat Fillon het echt zo heeft gezegd.
De toezegging komt kort na regionale verkiezingen, die door de UMP smadelijk werden verloren. Volgens sommigen heeft het belastingvoorstel stevig bijgedragen aan de impopulariteit van de partij.
Een half jaar geleden hield president Sarkozy nog vol dat de koolstoftaks (‘taxe carbone’) er hoe dan ook zou komen. “C’est une question d’honnêteté”, zei hij letterlijk, een kwestie van eerlijkheid. Hij had het dan ook beloofd in de campagne voorafgaand aan de presidentsverkiezingen.
Een eerste versie van de koolstoftakswet is vorig jaar inderdaad aangenomen. Maar eind vorig jaar schoot de Constitutionele Raad het plan in die vorm af. In de praktijk zou minder dan de helft van de broeikasgasemissies daadwerkelijk worden belast, omdat er met name binnen de industrie vrij scheutig met vrijstellingen wordt gestrooid. Verbruikers van benzine en huisbrandolie zouden wél de klos zijn. En dat zou in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel (égalité!) uit de Franse grondwet.
In eerste instantie wilde Sarkozy de wet misschien nog repareren. Maar kort voor de verkiezingen liet hij in een interview met Figaro Magazine al doorschemeren dat hij aan zijn industrie geen beperkingen wilde gaan opleggen “wanneer we tegelijk importen toestaan uit landen die zich aan geen enkele milieuregel houden teneinde onze markten te overspoelen.”
Hij wil nu met invoering van de koolstoftaks wachten totdat de EU er Europabreed mee komt. De kans dat dat gebeurt schijnt niet zo groot te zijn.
bron: Libération, Le Monde
Nog geen opmerkingen