Moleculaire structuur van stolsels opgehelderd
Amerikaanse onderzoekers hebben doorgerekend hoe fibrinogeenmoleculen zich precies gedragen wanneer ze worden opgerekt. Het geeft inzicht in de manier waarop stolsels gaten in bloedvaten dichten, zo melden ze in het tijdschrift Structure.
Fibrinogeen zit standaard in bloed. Wanneer een bloedvat lekt, zet het enzym trombine fibrinogeen om in de actieve vorm fibrine. Dat weeft vervolgens als het ware het gat dicht, waarbj bloedplaatjes de gaten in het weefsel opvullen.
Twee jaar geleden deed cardioloog Bernard Lim (Mayo College of Medicine) voor het eerst rekmetingen aan een fibrinogeenmolecuul, met een atomic force-microscoop (AFM). Tot zijn verwondering merkte hij dat het molecuul niet geleidelijk wordt opgerekt maar dat het in drie kleine rukjes gaat.
Met dat resultaat stapte Lim naar de universiteit van Illinois. Daar hebben ze nu het rekgedrag van fibrinogeen op de computer gesimuleerd. Er moesten meer dan een miljoen atomen worden megenomen, en de berekeningen hebben zes maanden gekost.
Een filmpje laat nu precies zien wat er gebeurt. Inderdaad blijken drie gebieden binnen het molecuul achtereenvolgens te worden opgerekt, precies zoals Lim al had gemeten.
Het filmpje verklaart mogelijk ook hoe het kan dat het gedrag wordt beïnvloed door pH en calciumconcentratie van het bloed.
bron: University of Illinois at Urbana-Champaign
Nog geen opmerkingen