Nederlandse chemici slaan handen ineen om middelbare scholieren voor de chemie te winnen.
Het imago van de chemie in de samenleving is, zo het bestaat, niet positief. Maar ook aan het beeld dat scholieren van scheikunde hebben schort het nodige. Leerlingen weten nauwelijks wat het vak inhoudt en wat de beroepsperspectieven zijn. Functies als account- of marketingmanager scoren veel hoger, zelfs al weten ze dáár verder ook niets van. In combinatie met de afnemende belangstelling voor exacte vakken en de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie is de situatie zorgwekkend geworden.
Stichting C3 gaat hier wat aan doen. Samen met de KNCV, VNCI, VaPro (mbo-opleidingen), Stichting PAS (belangenbehartiger hlo- en ct-opleidingen) en de chemieopleidingen aan de Nederlandse universiteiten wordt de arbeidsmarktcommunicatie aangepakt. Het budget bedraagt 125.000 euro, waarvan bijna de helft door het ministerie van Economische Zaken wordt betaald en de rest door de deelnemende partijen. Vanaf 1 september gaat de beroepensite www.feelthechemistry.nl de lucht in. Op www.feelthechemistry.nl vertellen verschillende chemici over hun dagelijkse werkzaamheden en de perspectieven en ambities die ze hebben. Ook geeft de website een overzicht van alle opleidingen (mbo, hbo en wo) in de chemie en hieraan verwante studies. Een agenda vertelt scholieren wanneer ze waar moeten zijn voor activiteiten op het gebied van studie- en beroepsvoorlichting. Met een interactieve test kan de bezoeker van de site ontdekken hoe het staat met zijn of haar interesse in de chemie. Projectleider Pauline Sloet tot Everlo van Stichting C3: “We willen de breedte van de chemie op de site laten zien. Het gaat erom dat scholieren scheikunde meenemen in de keuze voor een profiel of studie.”
Chemieplein.
Daarnaast komt er op de Studie Beurs in Utrecht een Chemieplein, het ‘Feel the chemistry’-plein, waarop alle chemieopleidingen in Nederland laten zien wat scheikunde te bieden heeft. De Studie Beurs wordt 9, 10 en 11 oktober dit jaar in de Jaarbeurs gehouden. In voorgaande jaren is de beurs bezocht door rond de 85.000 scholieren (vmbo, havo en vwo). Bijna tweederde van de middelbare scholen in Nederland organiseren een bezoek aan de beurs. Met het Chemieplein wordt in een keer een derde van de totale doelgroep aan schoolverlaters bereikt.
De stand met een oppervlak van 100 vierkante meter zal door werkende chemici en studenten worden bemand. “Uit vooronderzoek met scholieren bleek dat een ‘vette’ stand leuk is, maar men eist ook wezenlijke uitleg en informatie”, aldus Pauline. De standbemanning krijgt een training en zal herkenbare kleding dragen. “In ieder geval geen witte jassen.” De stand zelf zal oranje, geel en rood licht gebruiken om sfeer te creeëren. Bezoekers kunnen een foto van zichzelf laten maken tegen een grappige achtergrond, wellicht van Cindy Crawford, die later wordt opgestuurd. Er is een prijsvraag rond het ruiken en voelen van stoffen, met als prijs een ‘real chemical experience’, bijvoorbeeld een bezoek aan een olieplatform of aan een virtual reality-lab of een dagje op bezoek bij de chemische industrie. Daarnaast zijn er computerzuilen waarop de ‘Feel the chemisty’-site te bekijken is en zijn er allerhande factsheets voorhanden over de verschillende opleidingen. De scholieren kunnen ook zichzelf testen, loungen aan de zuurstofbar en moleculen modelleren.
BNN
Het fraaie aan beide initiatieven is dat alle belanghebbenden meedoen, iets dat EZ ook zeer waardeerde. Daarnaast heeft Pauline heel bewust bij alle keuzen scholierenpanels ingezet. “Het gevaar was dat we iets gingen maken wat we zelf leuk zouden vinden. Door ideeën te testen op scholieren wordt direct duidelijk wat wel en wat zeker niet zou werken. Zelfs de naam ‘Feel the chemistry’ rolde er bij de scholierenpanels als huizenhoge favoriet uit.”
Het chemieplein zal naast de omroepvereniging BNN komen te staan op de Studie Beurs. “Dat is wel spannend, dat zal spektakel worden”, vertelt Pauline, “daar zullen veel scholieren op af komen. Aan ons de taak om te laten zien dat werken in de chemie ook een feest kan zijn.” l
Meer informatie: Pauline Sloet tot Everlo: 070-3378788
Nog geen opmerkingen