PwC: huidig businessmodel is de dood in de pot
De farmaceutische industrie moet snel beginnen om meer geld uit te geven aan R&D en minder aan marketing. Anders gaat ze binnen afzienbare tijd naar de verdommenis. Dat valt op te maken uit het rapport ‘Pharma 2020: the vision’ dat deze week is gepresenteerd door adviesbureau Pricewaterhouse Coopers.In het rapport valt te lezen dat “het huidige businessmodel van de branche economisch niet duurzaam is, en bovendien operationeel niet in staat om snel genoeg met de innovatieve therapieën te komen waar de wereldmarkt om vraagt.”
Er wordt op gewezen dat de industrie nu tweemaal zoveel geld uitgeeft aan R&D als tien jaar geleden, maar dat het aantal nieuwe geneesmiddelen per jaar in die tijd met zo’n 60 procent is gedaald. Momenteel wordt er niet voldoende ontwikkeld om de middelen te vervangen, waarvan het octrooi afloopt.
Bovendien zijn de marketinguitgaven nog harder gestegen. In 1995 ging 15 procent van het budget op aan R&D en 28,7 procent aan ‘sales and general administration’. In 2005 was dat respectievelijk 17,1 en 33,1 procent.
Tegelijk is de wereld snel aan het veranderen, zo stelt het rapport. Nu zijn de meeste farmabedrijven voor hun inkomsten afhankelijk van een handvol kaskrakers. Die komen uit een ‘lineair’ R&D-traject dat via wetenschappelijke ontwikkeling en langdurige klinische tests uiteindelijk tot een aanvraag tot goedkeuring leidt. Het rapport voorspelt echter een groeiende rol voor ‘live licences’. Daarbij zouden medicijnen in een veel vroeger stadium moeten worden vrijgegeven voor een beperkt aantal patiënten, waarna de toelating wordt verruimd naarmate er meer gegevens binnenkomen over het effect in de praktijk. En de prijs die een bedrijf voor zulke geneesmiddelen en behandelingen kan vragen, zal in veel grotere mate afhankelijk zijn van de bewezen therapeutische waarde.
Tot slot waarschuwt het rapport dat de tijd niet ver meer is dat een hedge fund of een andere risico-investeerder voldoende geld bij elkaar krijgt om het eerste grote farmabedrijf van de beurs te halen. “And private equity houses do not flinch when it comes to radical restructuring.”
bron: Financial Times
Nog geen opmerkingen