Onafhankelijke medische experts bestaan niet meer, denkt IGZ

Vrijwel alle medische experts in Nederland hebben een relatie met de farmaceutische industrie. Dat maakt de kans bijzonder groot dat de industrie invloed heeft op de officiële behandelrichtlijnen voor bepaalde ziektes, zo blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat vandaag (dinsdag) door het dagblad Trouw onder de aandacht wordt gebracht.

De IGZ vermoedt dat het iets te maken heeft met de terugtredende overheid. Medische wetenschappers worden vaker gedwongen om bij de industrie aan te kloppen om geld voor onderzoek.

Volgens het rapport is het gevaar voor belangenverstrengeling het grootst bij veel voorkomende aandoeningen zoals diabetes, psychische kwalen, hart- en vaatziekten, maagklachten, osteoporose en astma/COPD. Ten eerste valt hier veel geld aan te verdienen, ten tweede worden de behandelrichtlijnen hier mede ontwikkeld door patiëntenorganisaties die zichzelf ook gaarne door de industrie laten sponsoren.

Erkende organisaties als het Nederlands Huisartsengenootschap en het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO laten zich volgens de IGZ nauwelijks beïnvloeden. Maar die organisaties blijken in de praktijk vooral standaarden op te stellen voor aandoeningen die financieel niet zo interessant voor de industrie zijn.

In het rapport wordt onder meer een verplichting voorgesteld om banden met de industrie openbaar te maken, en om patiëntenverenigingen later in te schakelen bij het opstellen van richtlijnen.

Het rapport komt voort uit een voorstudie naar de invloed van de industrie op behandelrichtlijnen. IGZ besloot daartoe naar aanleiding van het boek ‘Slikken – hoe ziek is de farmaceutische industrie’ waarin Trouw-journalist Joop Bouma de belangenverstrengeling aan de kaak stelde. Uit de IGZ-conclusies maakt de krant op dat Bouma inderdaad een punt had.

bron: Trouw

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen