De regelgeving rond de toelating van geneesmiddelen moet wereldwijd radicaal worden herzien. Anders gaat de farmaceutische industrie er binnen afzienbare tijd aan kapot, zo waarschuwt een Britse denktank.

De onlangs aangekondigde sluiting van het Pfizer-lab in Sandwich is één van de symptomen van de dreigende ‘innovation failure’, aldus het Innogen Centre van de Economic and Social Research Council.

En als dat zo is, dan zijn de reorganisaties bij MSD/Organon in Oss en bij Abbott in Weesp automatisch ook twee van die symptomen.

Binnen Innogen blijkt al langer onderzoek te worden gedaan naar innovatiemodellen binnen de farmaceutische industrie. De affaire-Sandwich is kennelijk aanleiding om alvast vooruit te lopen op de conclusies.

En de belangrijkste conclusie is dat regelgeving een veel grotere impact heeft op de farmaceutische industrie dan op andere industriesectoren. De regels zouden alleen moeten zorgen dat geneesmiddelen veilig en effectief zijn, maar in de praktijk bepalen ze de complete bedrijfsstrategie, bepalen welk type bedrijf kan overleven, en bepalen dus uiteindelijk de dynamiek van de gehele sector.

En in de praktijk zitten die regels zo in elkaar dat ze radicaal innovatieve technologie geen enkele kans geven. Technologie dus, die bedrijven in staat zou moeten stellen om op efficiëntere wijze innovatieve producten te ontwikkelen.

Met andere woorden: die regels zijn zo rigide dat de industrie nauwelijks kan inspelen op nieuwe ontdekkingen uit de wetenschappelijke hoek. In elk geval kost het te veel tijd om de innovaties acceptabel te maken voor het traditionele beoordelingskader.

Het Innogen-onderzoek voorspelt dan ook voor de nabije toekomst een ‘tipping point’, waarbij het huidige businessmodel van de farma definitief niet meer te handhaven is. Tussen de regels door wordt gesuggereerd dat het eigenlijk een mirakel is dat het nog zo lang goed is gegaan.

Innogen wil daarmee niet pleiten voor minder regels, maar voor slimmere regels die wél veiligheid en effectiviteit garanderen, terwijl ze tegelijk ruimte open laten voor creativiteit.

bron: ESRC

Onderwerpen