Edwin Cuppen ken ik uitsluitend via de telefoon. Toch weet ik bijna zeker dat hij me qua spierkracht en uithoudingsvermogen veruit de baas is. Sterker nog, omdat ik ook niet echt een slampamper ben, vermoed ik dat hij misschien wel een olympische carrière heeft vergooid voor een wetenschappelijke topbaan bij het Hubrecht Instituut en een hoogleraarschap genoombiologie.
Dat maak ik althans op uit iets dat wij, behoudens dat ene telefoongesprek, óók delen. Beiden zijn we klant van 23andme, een bedrijf in de VS dat voor 400 dollar plus enkele tientjes koerierskosten een genenpaspoort verstrekt met gegevens over 600.000 SNP’s – enkelletterige veranderingen in het DNA die onder meer je gezondheid bepalen.
Toch is zo’n paspoort niet louter kommer en kwel. Integendeel. Als je je door de nare ziektes heen hebt geworsteld – de voorspellingen liggen overigens vooral in de orde van ‘u hebt 21 procent kans op prostaatkanker, gemiddeld is dat 18 procent’ – blijk je een wereld binnengetreden van nieuwe contacten en DNA-amusement.
Met Cuppen was ik vooraf al overeengekomen dat we onze genetische info op de website zouden delen onder regie van 23andme. Spectaculair was dat niet. Qua afstamming zijn er flinke verschillen, datzelfde geldt voor uithoudingsvermogen/kracht. Maar er is, zoals te verwachten bij twee autochtone Nederlanders, meer dat ons bindt dan scheidt. Een gevoel dat kennelijk tot de verbeelding spreekt als je kijkt naar de oproepen op de site waarbij klanten bijvoorbeeld mederoodharigen zoeken. Kennelijk leidt het meest individuele dat we hebben, ons eigen DNA, al snel tot de wens om gelijkgegeende anderen te vinden.
Het zou me niet verbazen als 23andme er alles aan doet om dit familiegevoel te benadrukken. Dat verleidt klanten wellicht om de persoonlijke informatie in te vullen waar het bedrijf geregeld om vraagt. Het koppelen van anonieme genetische informatie aan mensen van vlees en bloed kan op den duur immers lonend zijn.
BALKAN
Toch is er ook een natuurlijke drang naar genetische samenklontering. Het zoeken van verwanten is razend populair gezien de vele sites rond genetische afstamming. Ook al gaat het om ‘familieleden’ die volgens gegevens op het Y-chromosoom of in het DNA van de mitochondriën tienduizenden jaren geleden een gemeenschappelijke voorouder op de Balkan hadden.
Voor wie zo kennissen opdoet, zijn er inmiddels ook bijpassende cadeaus. Zo biedt My DNA Fragrance eau de cologne (60 dollar) of parfum (135 dollar) aan, gebaseerd op het erfelijk materiaal van de aanvrager. Wat prijziger is het ultieme zelfportret van het Nederlandse myDNA. Voor pakweg 600 euro krijg je een kunstwerk op basis van je eigen DNA aan de muur. Wie zei er dat DNA saai is?
Bron: C2W Life Sciences 2, 7 februari 2009
Nog geen opmerkingen