Bayer coordineert Europees procesintensificatieproject

Een consortium van 25 chemische bedrijven, universiteiten en onderzoekinstituten gaat de komende 4 jaar proberen om een efficiënte, duurzame chemische fabriek-van-de-toekomst te ontwikkelen. Het startschot voor deze ‘F3 Factory’, wat staat voor ‘flexible, fast and future’ werd maandag gegeven in het Duitse Leverkusen.

Het betreft een project in het kader van SusChem, het Europese platform voor duurzame chemie. Brussel draagt 18 miljoen euro bij uit het budget van het Zevende Kaderprogramma, op een totaal budget van 30 miljoen.

De F3 Factory moet een modulair opgebouwde fabriek worden, liefst met ‘plug and play’-componenten, die de capaciteit van continuproductie combineert met de flexibiliteit van een kleinschalig batchproces. Dankzij procesintensificatie moet het grondstoffen- en energieverbruik zo veel mogelijk worden teruggebracht. Het consortium heeft berekend dat de Europese chemische industrie haar operationele kosten met 3,75 miljard euro zou kunnen terugbrengen als ze al haar bestaande installaties door dit concept zou vervangen.

Tussendoor zal ook nog worden gewerkt aan nieuwe chemische producten met toekomstpotentieel, zoals oplosmiddelvrije polymeren, oppervlakte-actieve stoffen op maat, en tussenproducten voor de farma.

De gekozen locatie verraadt al dat de coördinatie in handen is van Bayer Technology Services, het ingenieursbureau van het gelijknamige chemieconcern. Later dit jaar start ter plekke de bouw van een ontwikkelings- en demonstratiecentrum voor het project.

bron: Bayer

Onderwerpen