GTL-megaproject in Qatar afgeblazen wegens gebrek aan gas

ExxonMobil en Qatar Petroleum zetten hun ‘gas to liquids’ project niet door. In plaats daarvan storten ze zich gezamenlijk op een gaswinningsproject dat de binnenlandse behoefte van Qatar moet dekken.

Het GTL-project in Qatar werd opgestart in 2004. Gepland was een fabriek die per dag 154.000 vaten synthetische diesel zou gaan leveren, gemaakt volgens het zogeheten Fischer-Tropschproces. Als grondstof zou aardgas worden gebruikt uit een bel onder de zeebodem, ten noorden van Qatar.

Als reden voor het afblazen wordt nu opgegeven dat de bouw te duur wordt. In 2004 werd nog uitgegaan van 7 miljard dollar, maar binnen de hele procesindustrie zijn de kosten voor nieuwbouwprojecten de laatste jaren omhooggeschoten. Dat komt onder meer door de sterk gestegen staalprijzen, maar ook door een gebrek aan capaciteit bij ingenieursbureaus en aannemers. GTL zou er extra last van hebben omdat de technologie voor een groot deel nieuw is.

Intussen stijgt de binnenlandse gasvraag in Qatar pijlsnel, omdat er steeds meer gasgestookte elektriciteitscentrales worden gebouwd. Als ExxonMobils aardgas ter plekke verkoopbaar is in de vorm van aardgas, dan is dat per definitie goedkoper dan de bouw van een GTL-fabriek. Temeer daar de regering de rem heeft gezet op verdere uitbreiding van de gaswinning, zodat er schaarste in de lucht hangt.

Hiermee is het enige commerciële GTL-project van ExxonMobil van de baan. Het bedrijf ontkent echter dat het helemaal wil stoppen met deze technologie. De afgelopen 20 jaar heeft het er al 600 miljoen dollar aan R&D-geld in gestoken, wat 3.500 octrooien zou hebben opgeleverd.

Andere grootschalige GTL-projecten in Qatar lopen intussen gewoon door. De Oryx-fabriek van Sasol is vorige maand opgestart. En morgen (donderdag) start officieel de bouw van het Pearl-project van Shell.

bron: ExxonMobil, Financial Times

Onderwerpen