Biobrandstoffen en emissierechtenveiling zouden averechts werken
De maatregelen tegen klimaatverandering, die de Europese Commissie deze week denkt aan te kondigen, mogen rekenen op zware kritiek. De industrie loopt te hoop tegen de veiling van emissierechten en milieudeskundigen kraken de ambities op het gebied van biobrandstoffen.
Het Environmental Audit Committee van het Britse Lagerhuis heeft al opgeroepen om af te stappen van de doelstelling, dat in 2020 tien procent van het verkeer op biobrandstof moet lopen. De commissie stelt dat biobrandstoffen duur zijn, weinig aan de emissiereductie bijdragen en de voedselvoorziening van met name de armen bedreigen.
Bovendien is het achteraf een slecht idee om het gebruik als transportbrandstof prioriteit te geven: gebruik in energiecentrales levert een hoger rendement op.
Ook het Joint Research Centre, het wetenschappelijk instituut van de Europese Commissie, heeft grote twijfels aan die biobrandstoffen. In een intern rapport, waarop de zakenkrant Financial Times de hand heeft weten te leggen, wordt gesteld dat je wetenschappelijk niet met zekerheid kunt zeggen dat de huidige biobrandstoffen echt een besparing van broeikasgasemissies opleveren. Zelfs bij tweede-generatiebiomassa, zoals hout, moet je nog maar afwachten hoe groot de milieuwinst is als je het eerst per vrachtauto naar de fabriek moet vervoeren.
Intussen heeft Shell-topman Jeroen van der Veer namens vijftig grote bedrijven een brief naar Brussel gestuurd waarin hij waarschuwt tegen de nieuwe plannen voor emissiehandel. De Europese Commissie is van plan om emissierechten niet meer per land uit te delen, maar er een veiling van te maken. De Europese industrie ziet hierdoor haar concurrentiepositie in gevaar komen (de concurrentie uit China hoeft immers niet te betalen!)en vreest dat ze geen geld overhoudt om in CO2-opslag te investeren.
bron: Financial Times, BBC News
Nog geen opmerkingen