De VS heeft net zoveel biotech-bedrijven als Europa, maar in Amerika zorgt de sector voor tweemaal zoveel banen, volgens een vergelijkende studie.
Biotechbedrijven in de VS spenderen gezamenlijk drie keer zo veel aan R&D als Europese biotechbedrijven. Verder weten ze drie tot vier keer zoveel risicodragend kapitaal aan te trekken. De omzet in de VS is echter slechts twee keer hoger.
In Europa waren twee jaar geleden 1976 bedrijven in de biotechnologie actief, tegen 1830 aan de andere kant van de oceaan. Pikant detail is dat er in 2003 ruim anderhalf maal zoveel meer Europese biotech-bedrijven bijkwamen (132) dan in Amerika (83).
Dit zijn enkele conclusies uit het rapport Biotechnology in Europe: 2005 Comparative Study dat het bedrijf Critical 1 in opdracht van EuropaBio uitvoerde. EuropaBio is de belangenorganisatie van de Europese biotech-industrie. Het rapport, dat zich vooral baseert op cijfers uit het jaar 2003, geeft een gedetailleerd beeld van de sector en de uitdagingen waar deze op dit moment voor staat.
In Europa is genoeg startkapitaal aanwezig, concluderen de schrijvers van het rapport. Geld om door te groeien in het derde tot vijfde levensjaar van een bedrijf wil echter nog wel eens ontbreken. Het jaar 2003 was sowieso lastig. Bijna een kwart van de bedrijven kampte met reorganisaties met een fors verlies van banen. Risicodragend kapitaal was er ook voor minder bedrijven en dan nog alleen voor farmatoepassingen (90% van de investeringen). Wel werd er gemiddeld meer geld geïnvesteerd per bedrijf en nam de totale hoeveelheid geïnvesteerd geld twee jaar achter elkaar toe. Verder stroomt er niet veel geld van grote farmabedrijven naar biotech-starters door overnames, alleen als succes praktisch gegarandeerd is wordt er fors geïnvesteerd door big pharma.
Het aanbieden van technologie-platforms is uit de tijd, volgens het rapport. Veel bedrijven richten zich op productontwikkeling. Het hoogste management maakt zich wel zorgen over de reproduceerbaarheid van een succesvol afgerond ontwikkelingstraject van een medicijn.
Vooralsnog, concludeert de studie, wordt de biotech-sector gedomineerd door enkele grote spelers als Amgen (VS), Serono (Zwitserland) en Novo Nordisk (Denemarken). Los van de grote jongens zijn er zestig bedrijven in Europa die honderd procent beter scoren dan het typische Amerikaanse biotech-bedrijf. Met een Europees onderzoeksnetwerk in de maak en de vooruitzichten van een harmonisering van de financiële regelgeving moet dat aantal omhoog kunnen, schrijven de auteurs.
Het complete rapport is te vinden op de website: www.europabio.org
Nog geen opmerkingen