Emissies bij productie van benzine moeten óók omlaag, vindt Eurocommissaris Dimas. Wordt de olieraffinage gedwongen tot quantum leaps?
De Europese Commissie wil eisen gaan stellen aan de CO2-emissie van motorbrandstoffen, gemeten over de gehele levenscyclus. Dat zou betekenen dat raffinaderijen hun eigen energieverbruik flink moeten gaan verminderen, zo heeft het Financieele Dagblad vernomen uit welingelichte kringen in Brussel.
Concrete voorstellen van Europees commissaris Stavros Dimas (Milieu) worden woensdag verwacht.
Een liter benzine bevat gemiddeld voldoende koolstof om bij verbranding zo’n 2,5 kilo CO2 te genereren. Tel je de emissies van het boorplatform, het tankschip en de raffinaderij er bij op, dan kom je op ongeveer 2,8 kilo per liter. Het plan van Dimas zou zijn om dat laatste cijfer tussen nu en 2020 met een procent per jaar te verlagen.
Het zou betekenen dat oliemaatschappijen veel grotere hoeveelheden biobrandstof moeten gaan bijmengen dan ze nu doen. Zelfs dan zullen hun raffinaderijen waarschijnlijk nog grondig moeten verbouwen teneinde het energieverbruik drastisch te beperken. De vraag is of de huidige destillatietechnologie daartoe nog wel voldoende mogelijkheden biedt.
Het FD ziet tevens aankomen dat het ten koste gaat van oliewinningsprojecten die relatief veel energie vragen, zoals het teerzandproject van Shell inCanada. De ontwikkeling vande tweede generatie biobrandstoffen, op basis van hout en stro in plaats van eetbare gewassen, zou juist een flinke duw in de rug krijgen.
In alle gevallen betekent het volop werk voor procestechnologen.
bron: Het Financieele Dagblad
Nog geen opmerkingen