Investeren in ‘enterprise resource planning’-software oftewel ERP verhoogt wél je aandelenkoers maar niet je bedrijfsproductiviteit. Dat vermoedde de werkvloer natuurlijk allang, maar het keiharde statistische bewijs is nu ook geleverd. Door onderzoekster Lineke Sneller, in het proefschrift waarop ze vorige week promoveerde op Nyenrode.

ERP is administratieve software die vanuit een centraal punt alle bedrijfsprocessen binnen een onderneming aanstuurt, de voorraden beheert en de financiële administratie bijhoudt. Het grote voordeel is dat iedereen binnen het bedrijf met dezelfde gegevens kan werken, die ook nog altijd up to date zijn. Maar duur is het wel.

 

Sinds het begin van de jaren 90 is ERP waanzinnig populair. Bedrijven pompten er miljarden in, in de verwachting dat het verbeterde inzicht in de gegevens zou leiden tot een hogere productiviteit. De werkvloer zag met lede ogen de invloed van de ‘bonentellers’ op het hoofdkantoor toenemen, maar kon er weinig tegen doen.

 

Sneller maakt nu de balans op. Aan de hand van persberichten van beursgenoteerde ondernemingen (30 in Nederland en 80 in Groot-Brittannië, periode 1995-2005) bepaalde ze op welk moment die bedrijven begonnen met de implementatie van ERP. Vervolgens deed ze twee dingen. Eerst keek ze hoe de aandelenkoers op het bericht had gereageerd. Vervolgens ledde ze uit jaarverslagen af of de productiviteit 3 tot 5 jaar later daadwerkelijk sterker was gestegen dan die van vergelijkbare ondernemingen uit dezelfde branche die géén ERP hadden.

 

Resultaat: de aandelenmarkten bleken overwegend positief op die persberichten te hebben gereageerd. Met name in het Verenigd Koninkrijk was het effect significant. Maar wat de productiviteit betreft, was er géén significant verschil.

 

En nu nog uitrekenen of de meerwaarde van de aandelen de aanschaf- en implementatiekosten van de software overtrof.

 

bron: Nyenrode Business Universiteit

Onderwerpen