Jasper Schiferli heeft zijn baan als procesingenieur te danken aan sprookjesland Gourami.
“De chemische technologie is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader heeft heel zijn werkzame leven in de petrochemie gewerkt en ik heb scheikunde altijd een leuk vak gevonden.” Aan het woord is Jasper Schiferli (26), al 2 jaar werkzaam als procesingenieur bij Shell. Schiferli studeerde chemische technologie aan de Universiteit Twente en specialiseerde zich in de procestechnologie. “Ik wilde graag de industrie in en had behoefte aan een sneller bewegende omgeving dan de universiteit.” Hij had tijd gereserveerd om tegen het einde van zijn studie activiteiten te kunnen ondernemen om aan een geschikte baan te komen.
HEADHUNTER
Schiferli overwoog om bij bedrijven als Heineken en Unilever aan de slag te gaan. Maar hij dacht ook aan traditionele petrochemische bedrijven als Shell. “Op een gegeven moment vroeg een headhunter aan mij of ik mogelijke kandidaten voor de Gourami Business Challenge van Shell kende. Ik antwoordde dat ik zélf wel wilde. Na het invullen van een vragenlijst en een telefonisch interview kreeg ik te horen dat ik een van de veertig gelukkigen was om hieraan mee te doen.”
De Gourami Business Challenge duurt vijf dagen. In deze tijd werken de deelnemers in teamverband aan een vijfjarenplan voor Shell in het fictieve land Gourami. De locatie is elk jaar een andere; voor Schiferli werd het Portugal. Na deze vijf dagen kreeg hij een baan aangeboden, waar hij graag op inging. “Tijdens Gourami wist ik zeker dat ik bij Shell wilde gaan werken. Er was gewoon een klik. Zowel de werknemers van Shell die mee waren, als de deel nemers lagen me heel goed.”
VOLLEERD
Schiferli werd aangenomen als procesingenieur. De eerste 3 maanden werkte hij bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Hierna werd hij overgeplaatst naar Shell Pernis; de grootste raffinaderij van Europa. “Het plan is dat ik hier in Pernis het vak leer en na 2 jaar volleerd terugkeer naar de NAM.” Die 2 jaar zitten er bijna op. “De helft van mijn tijd ben ik bezig met projectwerk. Een voorbeeld van zo’n project is het leveren van een bepaalde koolwaterstof aan een klant in de VS. Ik moet alles in kaart brengen wat nodig is om dit te bereiken.”
De andere 50 procent van zijn tijd besteedt Schiferli aan zogenoemde plant changes – wijzigingen in de fabriek die op korte termijn moeten worden ingevoerd. “Het leuke is dat je hiervoor snel moet inzoomen om het probleem helder te krijgen.” Schiferli zit niet alleen achter zijn bureau, maar hijst zich ook regelmatig in een overall en gaat het fabrieksterrein op. “Ik doe dan geen fysieke werkzaamheden, maar maak bijvoorbeeld een veiligheidsronde of kijk met iemand van operatie naar de mogelijke risico’s van voorgenomen plant changes.” Over 10 jaar verwacht Schiferli nog steeds voor Shell te werken: “Ik zit hier gewoon lekker op mijn plek.”
KADERTEKST
Wie zou je wel eens een dagje willen zijn?
“Mijn vriendin. Ik ben wel benieuwd hoe ik zelf overkom.”
Wat is je meest aparte bijbaan?
“ADHD. Ik ben namelijk vrij energiek.”
Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Politicus, omdat ik gedreven ben om dingen te veranderen.”
Bron: C2W5, Carrière Magazine, 14 maart 2009
Nog geen opmerkingen