In de steek gelaten muizen-DNA komt er nooit meer bovenop

Als je muizenbaby’s op jonge leeftijd in de stress jaagt, veroorzaak je veranderingen in de methylering van hun DNA waar ze hun hele verdere leven last van blijven houden. Bij andere dieren zou het ook wel eens zo kunnen werken, zo suggereren Dietmar Spengler, Chris Murgatroyd en collega’s (Max-Planck-Institut für Psychiatrie, München) in Nature Neuroscience.

De onderzoekers namen de proef op de som door muisjes de eerste 10 dagen van huun even gedurende 3 uur per dag bij de moeder weg te halen, een standaardprocedure die bij knaagdieren leidt tot een milde vorm van stress. Bekend was al dat dit leidt tot een levenslang verhoogde uitscheiding van glucocorticoïden. De muizen kunnen op latere leeftijd minder gemakkelijk met stress omgaan, en hun geheugen wordt slechter.

Nieuw is de waarneming dat de stress tevens leidt tot een verhoogde expressie van het Avp-gen, dat codeert voor het stresshormoon argininevasopressine (AVP). En dat blijkt weer te komen doordat een bepaald deel van dat gen minder sterk is gemethyleerd dan normaal waardoor het hele gen ‘soepeler’ wordt afgelezen.

Geef je de muizen een middel dat de werking van AVP blokkeert, dan gaan ze zich weer een stuk normaler gedragen.

Waarom de methylering niet terugkomt waneer de stress is afgelopen, is nog niet duidelijk. Maar wellicht is dit stukje genetische regulering geëvolueerd zonder überhaupt rekening te houden met een happy end. In de vrije natuur komt een moederdier, dat haar jongen in de steek laat, immers zelden of nooit meer terug.


bron: BBC News

Onderwerpen