Essent en Shell bestuderen haalbaarheid 1000 MW vergasser
Essent Business Development en Shell Gas & Power Developments studeren op de bouw van wat ze zelf een ‘CO2-arme elektriciteitscentrale’ wensen te noemen. Een ‘Memorandum of Understanding’ (MoU) dat de haalbaarheidsstudie regelt, is vandaag getekend.Gedacht wordt aan een centrale met een vermogen van 1000 megawatt (elektrisch), die ‘ergens in Zuidwest-Nederlnad’ moet komen te staan. Bedoeld wordt waarschijnlijk de Tweede Maasvlakte.
CO2-arm wil in dit geval niet zeggen dat er geen CO2 wordt geproduceerd, maar dat die CO2 wordt afgevangen en ondergronds wordt opgeslagen. Een inventarisatie van lege olie- en gasvelden, die hiervoor geschikt zijn, is onderdeel van de studie.
Tecbnisch gesproken heeft Shell een vergasser in gedachten die kolen en/of biomassa omzet in synthesegas, een mengsel van CO en H2. Via een zogeheten shiftreactie laat je die CO vervolgen reageren met stoom, wat CO2 en nog meer waterstof oplevert. Die waterstof wordt voornamelijk gebruikt om turbines aan te drijven voor elektriciteitsopwekking. Is er even geen behoefte aan die elektriciteit, dan kan de waterstof echter ook aan de chemische industrie worden verkocht of bijgemengd in het aardgasnet.
De keuze voor een vergasser heeft tevens het voordeel dat je je CO2 in veel zuiverder vorm in handen krijgt dan wanneer je je brandstof rechtstreeks verbrandt. Dat maakt het afvangen een stuk gemakkelijker.
Het project haakt in op de problemen die de Europese Unie lijkt te krijgen bij het halen van de CO2-emissiereductiedoelstellingen voor 2020. Essent en Shell laten er weinig twijfel over bestaan dat de plannen alleen doorgaan als de nationale en Europese overheden snel met financiële steun over de brug komen.
bron: Shell
Nog geen opmerkingen