Groot-Brittannië opnieuw pionier in embryologisch onderzoek

Na het gekloonde schaap Dolly is Groot-Brittannië weer voortrekker in de wetenschap. Als eerste op de wereld is er regelgeving die er in toestemt dat wetenschappers menselijk en dierlijk genetisch materiaal mogen mengen voor stamcelonderzoek.

Gisteren werd bekend dat de Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) hiervoor in principe toestemming geeft. Ze wacht hiermee niet het besluit van de regering af die in december vorig jaar nog tegen was maar de laatste maanden te kennen gaf er toch onderzoek naar te willen doen. De HFEA weet zich gesteund door de bevolking. Bij een enquête bleek dat wanneer het helpt in de strijd tegen ziektes als Parkinson en Alzheimer 61% voor is. OP ethische gronden was 25% tegen onderzoek waarbij menselijke en dierlijke cellen gemengd worden.

Op dit moment geschiedt al het onderzoek op embryonaal gebied met menselijke eicellen die overblijven na IVF-behandelingen. Dit is te weinig en ook de kwaliteit van deze cellen laat te wensen over. Voortaan kunnen in het Verenigd Koninkrijk koeien- en konijneneicellen gebruikt worden waar het DNA uit verwijderd is. Hier brengt men menselijk genetisch materiaal in en vervolgens wordt de cel aangezet tot delen. Men mag het embryo vervolgens maximaal 14 dagen onderzoeken waarna het vernietigd moet worden. Op deze manier is de inbreng van dierlijke informatie zeer klein. 13 genen uit het cytoplasma van de koe tegenover 20.000 tot 25.000 van een mens.

Onderzoekers die hier gebruik van willen maken dienen per project een aanvraag te doen die de HFAE stuk voor stuk beoordeelt. Van wetenschappelijke kant is het besluit met applaus ontvangen maar onder vertegenwoordigers van de Society for the Protection of Unborn Children en de Comment on Reproductive Ethics kan het op stevige kritiek rekenen.

Bron: BBC News, News@Nature, Lycos News

Onderwerpen