Verschillen erkennen spaart proefdieren
‘Standaardiseren’ van labmuizen en hun leefomgeving in verschillende laboratoria werkt averechts. Als je de verschillen laat bestaan en en ze achteraf meeneemt bij de beoordeling van je experimentele gegevens, krijg je betere resultaten en hoef je de proeven minder vaak over te doen. Dat stellen Duitse en Amerikaanse onderzoekers deze week in Nature Methods.
Tot nu toe is het altijd de gewoonte geweest om lab-condities juist wél zo veel mogelijk te standaardiseren. Hierdoor zou het makkelijker zijn om proeven in een ander lab te reproduceren.
Alleen worden die labs natuurlijk nooit exact hetzelfde, er blijven altijd subtiele verschillen bestaan. En in Nature Methods wordt nu gesteld dat de reproduceerbaarheid van proeven hioerdoor veel sterker wordt beïnvloed dan iedereen altijd dacht. Dat kan betekenen dat je 'valse positieven' krijgt: een medicijn lijkt bijvoorbeeld in het ene lab perfect te werken, terwijl het in een ander lab niets doet.
De onderzoekers hebben de proef op de som genomen door gegevens uit een eerder gepubliceerde studie, waar verschillende labs aan hadden meegedaan, opnieuw statistisch te analyseren. Er kwam uit dat het aantal vals positieve resultaten een factor 10 daalde wanneer je de locatie van de desbetreffende muis in de analyse meenam.
Co-auteur Joseph Garner (Purdue University) toont zich verbaasd dat niemand dit ooit eerder heeft beseft. Bij plantenstudies en klinische tesst op mensen wordt het bestaan van ‘oncontroleerbare variatie’ altijd al als een vaststaand feit beschouwd. “Alleen bij laboratoriumdieren hebben we het draconische idee dat we alle variatie onder controle kunnen krijgen.”
Volgens hem maakt de locatie van de muizenkooi in het lab al een hoop uit. Die is immers bepalend voor de hoeveelheid licht, lawaai en geuren waaraan de muis wordt blootgesteld.
Het betrof hier een gedragsstudie. Maar volgens laatste auteur Hanno Würbel (Justus-Liebig-Universität, Giessen) gaat het verhaal ook op voor medicijnonderzoek. Daarbij zou het tevens helpen m verschillende muizenstammen eerst eens naast elkaar te zetten in het zelfde lab en te kijken wat dán de verschillen zijn.
Hij gaat nu proberen een nieuw experiment op te zetten, met verschillende condities in een en hetzelfde lab, teneinde het definitieve bewijs te leveren.
bron: naturenews
Nog geen opmerkingen