Ontdekkers mogen mooie naam bedenken

De International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) heeft het bestaan van element nummer 112 vandaag (woensdag) officieel bevestigd. De ontdekkers mogen nu komen met een voorstel voor een passende naam voor dit element, het zwaarste dat tot nu toe door de IUPAC is erkend.

Tot nu toe heeft element 112 in het Periodiek Systeem de tijdelijke naam ununbium, wat potjeslatijn is voor 1-1-2-ium.

Nummer 112, met een atoomgewicht van rond de 277, komt voor zover bekend niet in de natuur voor. De kern is dan ook zo instabiel dat hij binnen een fractie van een seconde uit elkaar valt.

Voor zover bekend is de eerste 112-kern op 9 februari 1996 geproduceerd in de deeltjesversneller van het GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung in het Duitse Darmstadt. Dat gebeurde door zink- en loodkernen met elkaar te laten versmelten: 30 + 82 = 112. In 2000 is het nog een keer gelukt, maar de IUPAC liet zich pas overtuigen toen ook bij het RIKEN in Japan een paar kernen werden gemaakt.

De 21 Duitse, Finse, Russische en Slowaakse onderzoekers die bij de experimenten in Darmstadt betrokken zijn geweest, mogen nu over de naam gaan nadenken. Verwacht wordt dat de IUPAC over 6 maanden met een definitief besluit komt, en met de twee-letter-afkorting voor het Periodiek Systeem.

Overigens zijn de elementen 107 tot en met 111 ook in Darmstadt ontdekt. Die heten nu respectievelijk bohrium, hassium, meitnerium, darmstadtium en roentgenium. Als je die lijn doortrekt zou nummer 112 warempel debyium kunnen gaan heten.

Maar gezien dat atoomnummer is 'emergencium' of op z'n Duits 'Notrufium' misschien ook wel een aardig idee.

bron: GSI

Onderwerpen