MIT-onderzoekers hebben bedacht hoe je leds kunt verwerken in kilometerslange kunstvezels. Ook andere elektronica-componenten kun je zo op industriële schaal verwerken in textiel, blijkt uit een Nature-publicatie.
Yoel Fink en collega’s hopen er onder meer sensoren van te maken, en zelfs textiel dat geneesmiddelen (of geuren) afscheidt op commando.
Ze gaan uit van een groot blok polycarbonaat dat bestaat uit vier lagen. Op het grensvlak van de eerste en de tweede laag van deze preform frezen ze een gleuf waar een koper- of wolfraamdraad door loopt; tussen de derde en de vierde laag komt ook zo’n gleuf met draad. Tussen de tweede en de derde laag worden rechthoekjes uitgefreesd waarin de kosse elektronica-componenten komen te liggen.
Vervolgens verhit je de preform en trek je er een vezel van, waarin je de metaaldraden laat meelopen. Die worden niet dunner en de elektronica al evenmin, maar de vezel wel. Uiteindelijk worden zo de draden aan beide zijden tegen de elektronica getrokken, zodat ze elektrisch contact gaan maken. Op plekken waar geen component zit, blijft als het goed is net genoeg kunststof tussen de draden zitten om kortsluiting te voorkomen.
Hoe ver de componenten uit elkaar komen te zitten, hangt af van de onderlinge afstand in de preform en de mate waarin je die uitrekt. De onderzoekers hebben kilometerslange vezels van 350 bij 350 µm gemaakt met om de twee meter een ledje, maar ook kortere stukken waarin de afstand is gereduceerd tot 17 cm.
Je kunt deze vezels gewoon verwerken in polyester textiel, op een industrieel weefgetouw. Als je dan aan de rand van het weefsel de metaaldraadjes aansluit op een spanningsbron, geven ze licht. Het resultaat is nog wasmachinebestendig ook.
Behalve met leds is het met succes uitgeprobeerd met lichtdetectoren. Verwerk je beide vezeltypes in je textiel, dan kunnen volgens de onderzoekers twee jasjes met elkaar communiceren op een meter afstand. Het effect is te versterken door de vezeldoorsnede niet vierkant of rond te maken, maar enigszins lensvormig.
bron: Nature
Nog geen opmerkingen