Met een vloeibare metaallegering in een matrix van siliconenrubber kun je elektronica maken die zich tot drie keer de oorspronkelijke lengte laat oprekken zonder stuk te gaan. Dat melden Koreaanse en Amerikaanse onderzoekers in Nature Communications.
Als metaal gebruiken ze een eutectisch mengsel van gallium en indium. Bij kamertemperatuur gedraagt dat spul zich als een soort Bingham-vloeistof: boven een zekere afschuifspanning wordt het vloeibaar. Dat betekent dat je het vrij gemakkelijk in microkanalen kunt spuiten, en dat het meebeweegt als de omliggende structuur vervormt, maar dat het niet uit zichzelf uit de poriën loopt.
De publicatie in Nature Communications concentreert zich op die omringende structuur. Een negatief daarvan bouw je laagje voor laagje op uit lichtgevoelige hars. De structuur vul je vervolgens met polydimethylsiloxaan, waarna je de hars er uit etst. Tot slot vul je de door die hars achtergelaten poriën met het vloeibare metaal.
Wanneer je de structuur een beetje slim ontwerpt, blijk je hem tot 3,2 keer zijn lengte te kunnen oprekken zonder dat de elektrische geleiding heel veel minder wordt. Laat je hem los, dan veert hij gewoon weer terug. De onderzoekers demonstreerden het door er twee LEDjes in te prikken, die ze via het vloeibare metaal in serie schakelden.
Ze dromen al hardop van elektronica die in het menselijk lichaam kan worden ingebouwd, voor medische doeleinden. Over de mogelijkheid dat het spul gaat lekken en het metaal er uit geknepen wordt, laten ze zich wijselijk niet uit.
bron: Northwestern University
Nog geen opmerkingen