Met een nieuw ontwikkeld enzym, dat fluoresceert onder blauw licht, zijn eiwitten nu ook zichtbaar te maken onder de elektronenmicroscoop. Of liever gezegd, hun locatie, zoals te lezen is in PLoS Biology.
Het enzym, dat van de onderzoekers de naam miniSOG (mini Singlet Oxygen Generator) heeft gekregen, is een gemodificeerd fototropine van de zandraket Arabidopsis thaliana. Het enzym produceert onder blauw licht 1O2, een aangeslagen toestand van O2, en licht daardoor groen op.
Bij lichtmicroscopie wordt veelvuldig gebruik gemaakt van groen fluorescerend eiwit (GFP) om de locatie van eiwitten vast te stellen, maar voor gebruik bij elektronenmicroscopie is GFP te groot. Het miniSOG eiwit is kleiner dan GFP en is ook in staat om te fluoresceren in afwezigheid van zuurstof, wat bij elektronenmicroscopie handig is omdat het monster zich dan in een vacuüm bevindt.
De onderzoekers zijn erin geslaagd om de tot nu toe onbekende locatie vast te stellen van twee eiwitten door ze te labelen met miniSOG.
Bron: PloS Biology
Nog geen opmerkingen