Lichtmicroscoop ‘ziet’ individuele moleculen, één voor één

Met een aangepaste lichtmicroscoop is het mogelijk om de locatie van vrijwel elk eiwitmolecuul in een cel te bepalen, ondanks het feit dat de resolutie van die microscoop daar eigenlijk bij lange na niet toereikend voor is. Dat claimen Harald Hess en Eric Betzig (Howard Hughes Medical Institute) deze week in Science Express.

Het idee van Hess en Betzig is om de eiwitten te labelen met een fluorescent molecuul, dat reageert op violet licht. Vervolgens stralen ze de cel aan met een heel klein beetje van dat licht, zodat slechts een paar van de eiwitmoleculen de kans krijgen om op te lichten. Op dat moment maken ze een microscoopopname. Dit herhalen ze een paar duizend keer.

Vervolgens leggen ze alle opnamen op elkaar, lokaliseren het centrum van elk lichtvlekje, en produceren zo een kaart met de locatie van alle eiwitten waar violet licht van af gekomen is.

De onderzoekers noemen het ‘photoactivated localization microscopy', afgekort PALM Ze claimen dat ze zo eiwitten uit elkaar kunnen houden die twee tot 25 nanometer uit elkaar liggen. Normaal gesproken kun je met microscopie op basis van zichtbaar licht geen details zien die kleiner zijn dan 200 nm.

In principe moet het ook mogelijk zijn om twee of meer verschillende eiwitten uit elkaar te houden, door ze elk een label met een andere kleur mee te geven. Grootste nadeel van de techniek lijkt te zijn dat hij vanwege het grote aantal benodigde opnamen verschrikkelijk traag is.

bron: persbericht Howard Hughes Medical Institute

Onderwerpen