Darmwandeiwit beschermt tegen infectie bacteriën
Lora Hooper en wetenschappers aan het University of Texas Southwestern Medical Center hebben een eiwit ontdekt dat aan suikers in bacteriële membranen bindt om de microben vervolgens te vernietigen. Het eiwit, in de mens HIP/PAP en in muizen RegIIIgamma genoemd, behoort tot de suikerbindende klasse van de lectines.
In de darmen zijn de microbiële cellen veruit in de meerderheid. De verhouding ten opzichte van lichaamseigen cellen is ongeveer 10 op 1. Deze bacteriën helpen met de afbraak van voor de mens onverteerbaar voedsel. Het was echter niet bekend hoe wordt voorkomen dat deze bacteriën weefsel binnendringen en infectie veroorzaken.
Hoopers team stelde in steriele plastic bellen opgegroeide muizen bloot aan verschillende types darmbacteriën, om de reactie van de darmepitheelcellen op microben te onderzoeken. Ze ontdekten dat op het moment van contact de darmwand de specifieke lectines ging produceren. ‘De vind en vernietig functie van de eiwitten helpt mogelijk bij het vormen van een soort verdedigingslinie dat het darmoppervlakte afschermt tegen aanvallende bacteriën’, aldus Hooper.
Het onderzoek zou mogelijk meer informatie kunnen leveren over de oorzaken van de ziekte van Crohn. Patiënten vertonen een verhoogde concentratie HIP/PAP, wat duidt op een grotere aantal binnenvallende bacteriën. Bij deze mensen valt het immuunsysteem de darmbacteriën aan wat tot pijnlijke zweren en bloederige diaree kan leiden. Het is echter nog niet bekend wat deze aanval stimuleert.
De effectiviteit van probiotica, mengsels van nuttige immuunsysteemstimulerende bacteriën zoals Yakult, zou ook beter onderzocht kunnen worden met behulp van de resultaten.
Het onderzoek zal ook kunnen leiden tot de ontwikkeling van effectieve behandelingen voor darminfecties. ‘We willen onderzoeken of we de antibiotische functie van dit eiwit kunstmatig zouden kunnen activeren’, zegt Hooper.
bron: Persbericht UT Southwestern Medical Center
Nog geen opmerkingen