Menthol laat knockoutmuis koud
Het ionenkanaal TRP melastatine 8 is essentieel voor het vermogen van muizen (en mensen) om koudeprikkels te voelen. Dat werd al vermoed, maar de onderzoeksgroep van prof. David Julius (University of California, San Francisco) heeft het nu experimenteel bevestigd, zo blijkt uit een publicatie in Nature.Julius ontdekte tien jaar geleden al het ionenkanaal in de zenuwuiteinden, dat verantwoordelijk is voor het voelen van hitte. Daarbij bleek dat hoge temperatuur en ‘hete’ chilipepers allebei worden gedetecteerd door dezelfde receptor.
TRPM8 blijkt ook zo’n dubbelfunctie te hebben.De receptor reageert zowel op fysieke afkoeling als op chemische prikkels door stoffen zoals menthol.
Aan de functie van TRPM8 werd hier en daar nog getwijfeld. Het is nu ehter uitgeprobeerd met ‘knock out-muizen’ die het gen voor TRPM8 misten. Die muizen blijken inderdaad heel lauw te reageren op koudeprikkels. Alleen op temperaturen van minder dan 15 graden Celsius reageren ze nog een beetje, wat doet vermoeden dat er nog een reservemechanisme bestaat voor wanneer de kou echt onaangenaam wordt.
C2W nummer 11, dat verschijnt op 2 juni, bevat een interview met David Julius.
bron: UCSF, The Scientist
Nog geen opmerkingen