Plan om ruimtepakken te coaten met biologische stroomopwekkers
Ruimtepakken kunnen wellicht worden gecoat met eiwitmoleculen, die elektriciteit genereren als ze worden vervormd. Dat is een veel efficiëntere energiebron dan de huidige batterijen, brandstofcellen en zonnecollectoren, denken onderzoekers van IntAct Labs in Cambridge, Massachusetts.
Met de eiwitten zou ook een toekomstige basis op Mars kunnen worden gecoat. Het schijnt daar hard genoeg te waaien om de eiwitten te activeren.
Het onderzoek richt zich op prestine, een motoreiwit uit de membranen van de trilhaartjes van het menselijk oor. Normaal gesproken laat dit eiwit de cellen langer of korter worden onder invloed van een elektrische spanning, als onderdeel van het geluidversterkingsmechanisme. Maar het blijkt ook omgekeerd te kunnen werken. Laat je het eiwit trillen, dan komt er een stroompje uit.
Het vermogen ligt in de ordegrootte van nanowatts, maar bij IntAct denken ze een nuttige generator te kunnen bouwen door voldoende eiwitmoleculen te gebruiken. Als onderlinge verbinding willen ze eventueel Geobacter-bacteriën inzetten. Die produceren pili, een soort haartjes, waarvan al eerder is ontdekt dat ze kunnen dienen als nano-elektriciteitsdraden.
Als ‘proof of concept’ proberen ze eerst een trillingssensor op basis van prestine in elkaar te zetten.
bron: newscientist.com
Extra documenten
Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijkenprestin
PDF, Bestandsgrootte 91.12 kb
Nog geen opmerkingen