In de VS is een hiv-combinatietherapie ontwikkeld die je maar eens per week hoeft in te nemen. De pil blijft in de maag steken en geeft drie medicijnen elk in een ander tempo af, blijkt uit een publicatie in Nature Chemical Biology.

Volgens MIT-onderzoekers Robert Langer en Gianni Traverso leent het principe zich ook uitstekend voor zogeheten PrEP-pillen die hiv-besmetting moeten voorkómen, en die ook alleen maar werken zolang de gebruiker niet vergeet om ze in te nemen. Bij een wekelijkse pil ligt dat laatste risico een stuk lager dan bij een dagelijkse.

De constructie van de pil presenteerden ze anderhalf jaar geleden al. Het is een zespuntige kunststof ster die in opgevouwen toestand wordt geslikt, in de maag uitklapt en dan niet verder kan totdat de kunststof ver genoeg is gedegradeerd om de punten te laten afbreken, wat een paar weken duurt.

Bij dat eerste prototype zat de werkzame stof vermengd door de kunststof van de punten. Om maximaal zes medicijnen tegelijk te kunnen doseren, elk in hun eigen tempo, is het ontwerp inmiddels aangepast. In elk van de zes punten wordt een uitsparing gefreesd, die je vult met een mix van een medicijn en een ander polymeer. Dat laatste stel je zo samen dat het medicijn er in het gewenste tempo uit komt; chemisch gezien kan het van alles zijn, zolang het maar niet met dat medicijn reageert.

De Amerikanen hebben het geprobeerd met drie antivirale middelen in de sterpunten: dolutegravir, cabotegravir en rilpivirine. Ze dienden zo’n pil toe aan een varken en constateerden dat inderdaad gedurende een week de gewenste hoeveelheden vrij kwamen.

Opgemerkt wordt dat je er ook andere medicijnen mee moet kunnen doseren maar dat er in de huidige vorm de nodige beperkingen aan zitten. Zo past er niet meer in de sterpunten dan een dosis van 50 mg per dag, en moeten de medicijnen bestand zijn tegen verhoogde temperaturen gedurende de polymerisatie én tegen maagzuur.

bron: Nature Chemical Biology

Onderwerpen