Tweedejaars aio Kees Baldé is volop bezig met zijn onderzoek. Maar hij houdt ook tijd over voor andere zaken.
“Als aio draag je een flinke verantwoordelijkheid”, aldus Kees Baldé (25), werkzaam bij de sectie Anorganische Chemie en Katalyse van de Universiteit Utrecht. “Voor studenten wordt alles geregeld maar ben je aio, dan zijn er plotseling mensen van je afhankelijk. En je moet maanden vooruit kunnen kijken.” Kees, net terug van acht dagen metingen bij de Synchrotron in Engeland, zit in zijn tweede jaar en zal zijn eerste artikel binnenkort gepubliceerd zien in Angewandte Chemie. Niet de eerste de beste. “En het werd in een keer geaccepteerd.”
Dance
Wat Kees na de middelbare school wilde doen was ook hem lange tijd niet duidelijk. “Scheikunde ging mij gemakkelijk af, maar het conservatorium trok ook; ik speel al sinds mijn zesde piano. Uiteindelijk heb ik voor scheikunde gekozen omdat ik geen tien uur per dag muziek wilde maken.” Nadat hij het laatste jaar scheikunde had afgerond met een stage in Canada kon hij aan de slag als aio. “Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Het onderwerp trok mij omdat het te maken had met duurzame energie en dat interesseerde me al langer.”
Kees doet onderzoek naar de opslag van waterstof in natriumalanaat. Hierbij richt hij zich op het verbeteren van de kinetiek, zodat deeltjes sneller worden opgenomen en afgestaan. Maar hij heeft de muziek bij lange na niet afgezworen. “Sinds mijn negentiende houd ik me bezig met dance. Als gitarist en producer maak ik deel uit van de band SUWU3. We hebben al gespeeld in Paradiso en de Melkweg en binnenkort brengen we een eerste plaat uit bij een Engels label.” Muziek en wetenschap houden Kees een beetje in evenwicht. “Bij een nummer weet je binnen een dag of het goed is of niet. Wetenschap is gewoon veel trager. Daar haal ik de voldoening uit de kleine zaken; een nieuw inzicht, het voorspellen van een experiment. Maar als ik dan over een langere periode op mijn bezigheden terugkijk, heb ik vaak iets van: wow!”
Variatie
Onderzoek, rapporteren, regelen, het begeleiden van studenten. “Het aio-schap heeft veel verschillende facetten. En dat in een zeer inspirerende omgeving. Studenten begeleiden vind ik het leukst, maar het beste aan het aio-zijn is de variatie. Ik raak gauw uitgekeken als iets veel van hetzelfde is.” En weet Kees al wat hij, eenmaal gepromoveerd, wil worden? “Het bedrijfsleven trekt mij wel. Ik maak altijd deadlines om mezelf scherp te houden en ik ben erg gemotiveerd, ik zet mijn tanden in mijn werk. Maar dan wil ik wel graag iets doen met duurzame energie. En ik zou graag wat meer tijd aan mijn muziek willen besteden. Nu is dat lastig, want een aio heeft een druk bestaan.”
***kader***
Naast wie zou je weleens in een vliegtuig willen zitten en waarom?
“Naast Frank Zappa, dat was een vrije geest en een inspirerende man in alles wat hij deed.”
Wat is de grootste blunder die je op je werk is overkomen?
“Dat er een afvalvat in de fik stond waar ik een half uur tevoren wat in had gegooid. En waarbij er waarschijnlijk een link tussen die twee bestond.”
Wat zou je doen als je dit werk niet deed?
“Dan zou ik het proberen te maken als professioneel muzikant.”
Wat wilde je doen toen je heel jong was?
“Toen wilde ik concertpianist worden. Maar dat is in wezen al voor de helft gelukt.”
Wat heb je te danken aan je studie scheikunde?
“Mijn vriendin Kaisa.”
Nog geen opmerkingen