Survival of the fittest nekt 999 van de 1000 mutaties
Nuttige mutaties in het genoom van de bacterie Escherichia coli treden een factor 1000 vaker op dan iedereen tot nu toe dacht. Het overgrote deel van die mutaties wordt er echter meteen weer uitgedrukt door andere mutaties die nog voordeliger zijn, zo stelt een Portugese onderzoeksgroep in Science.
Dat dit effect bestond werd al vermoed, maar niet dat het zó groot was.
De groep van Isabel Gordo (Instituto Gulbenkian de Ciência, Oeiras) kwam het stuwmeer aan mutaties op ets spoor door proeven te doen met populaties van slechts 20.000 bacteriën. In zo’n klein clubje is de kans veel kleiner dat een nauwelijks nuttige mutatie wordt overvleugeld door een andere, voordat je hem goed en wel hebt gezien.
Inderdaad werden duizendmaal zo veel mutaties geregistreerd als in een populatie van gebruikelijke grootte, met 10 miljoen bacteriën.
Het zou kunnen verklaren waarom micro-organismen zo snel resistentie tegen antibiotica kunnen ontwikkelen. Als er vaker mutaties zijn, wordt ook de kans groter dat er wat bruikbaars tussen zit. Of het echt zo werkt, is overigens nog lang niet zeker.
bron: news@nature
Nog geen opmerkingen