Duurzame bedrijfsvoering scheelt de gemiddelde chemische multinational al gauw een miljard harde euro’s per jaar. Dat claimt het rapport ‘Entitled Sustainable Value Creation by Chemical Companies’ dat zojuist online is gezet door een denktank van onderzoekers in Frankrijk, Duitsland en Noord-Ierland.

In het rapport zijn de duurzame prestaties van negen bedrijven met elkaar vergeleken: DSM, AkzoNobel, Shell, DuPont, BASF, Bayer, Air Liquide, Dow Chemical en Reliance. Daarbij werden cijfers gebruiikt uit de jaren 2004-2007, afkomstig van de bedrijven zelf.

 

Als duurzaamheidindicatoren werden zaken meegenomen als energie-, water- en grondstoffenverbruik, uitstoot van broeikasgassen, afvalproductie, chemisch zuurstofverbruik van het afvalwater, aantallen bedrijfsongevallen en R&D-budget.

 

Na ingewikkelde berekeningen kwam hier uit dat de ‘beste’ bedrijven, Air Liquide en BASF, 4 tot 5 keer efficiënter met hun ‘resources’ omgaan dan de rest. Dat levert een ‘duurzame waardecreatie’ op van een miljard euro per jaar, wat volgens de onderzoekers hetzelfde is als een miljard extra cashflow. Ook Bayer scoort iets dergelijks: het bedrijf is wat minder duurzaam, maar wel groter.

 

 

Opvallend is dat DSM en AkzoNobel, die elders altijd hoog scoren op het gebied van duurzaamheid, in dit rapport onderin de middenmoot eindigen. Alleen Dow doet het nóg slechter dan DSM.

 

Er wordt bij aangetekend dat BASF wel aan de studie heeft meebetaald, maar dat dat niet van invloed op de resultaten is geweest.

 

bron: Queen’s University, Belfast

Onderwerpen