In Lake Providence (Louisiana) is Myriant Technologies gestart met de bouw van ‘s werelds grootste fabriek die barnsteenzuur maakt uit biomassa. Als streefcapaciteit wordt 13.600 ton (30 miljoen pounds) per jaar opgegeven. Het project kost 80 miljoen dollar, waarvan ongeveer driekwart door de overheid wordt betaald.

Het is niet het eerste project op dit gebied. Zo is Reverdia, een joint venture van DSM en Roquette, bezig met een fabriek in Noord-Frankrijk. Ook BASF en CSM hebben plannen, zo weet C&EN te melden. Maar voor die projecten is heel wat minder overheidssubsidie beschikbaar.

 

Dat Myriant die subsidie wél krijgt, was al in april 2010 bekend. Het ministerie van Energie (DoE) zegde toen 50 miljoen toe in het kader van de Recovery & Reinvestment Act, de Amerikaanse crisisherstelwetgeving.

 

Het havenbedrijf van Lake Providence en het ministerie van Transport van de staat Louisiana legden er samen nog eens 10 miljoen dollar bij. Dit vanwege het vooruitzicht op 176 nieuwe banen, waarvan 49 bij Myriant zelf.

 

Bij die gelegenheid liet Myriant-ceo Stephen Gatto weten dat hij het volkomen terecht vindt. Volgens hem zijn de afgelopen 10 jaar binnen de Amerikaanse chemische industrie al 130.000 directe banen verdwenen, omdat bedrijven de productie overplaatsten naar een ander werelddeel. Hij dankt dat industriële biotechnologie een mooie gelegenheid biedt om het ontstane gat te vullen.

 

Overigens gaat Myriant sorgogras (sorghum) gebruiken als grondstof. De fabriek moet in 2012 klaar zijn.

 

bron: C&EN, Myriant

Onderwerpen