Ureumtechnologie in Italiaanse handen

Koninklijke DSM verkoopt haar dochter Stamicarbon voor 38 miljoen euro aan de Italiaanse engineering contractor Maire Tecnimont. Dit in het kader van DSM’s streven om zich helemaal op life sciences en performance materials te gaan richten. Welke gevolgen het precies heeft voor de 50 werknemers van Stamicarbon, vrijwel allemaal technologen en technici, is niet duidelijk.

Stamicarbon werd in 1947 opgericht door DSM’s voorganger Staatsmijnen, met het doel licenties op de daar ontwikkelde technologie aan derden te verkopen. In de loop der jaren kwam de nadruk daarbij sterk te liggen op technologie voor de bouw van ureumfabrieken, waravan er inmiddels zo’n 250 zijn gebouwd in een stuk of 80 landen. Stamicarbon is dan ook met afstand wereldmarktleider op dit gebied.

Maire Tecnimont is van plan Stamicarbon te laten bestaan als zelfstandige eenheid, in samenwerking met de eigen activiteiten op het gebied van kunstmestfabrieken.

De weinige Stamicarbon-activiteiten die niet met ureum te maken hebben, worden buite de verkoop gehouden. Die zijn inmiddels ondergebracht in een nieuw bedrijf, genaamd Knowfort Technologies.

Tegelijk werd bekend gemaakt dat DSM haar belangen in de olie- en gaswinning in de Noordzee voor 285 miljoen euro verkoopt aan TAQA, het staatsenergiebedrijf van Abu Dhabi. Ook dit bedrijfsonderdeel, genaamd DSM Energy, past niet meer in het plaatje. Het omvat vooral niet-operationele (dus puur financiële) belangen in winningsprojecten en in gaspijpleidingen. Er werken slechts zes mensen die allemaal naar de nieuwe eigenaar overgaan.

bron: DSM

Onderwerpen