Chemieconcern sponsort Olympische bobsleeërs
In het kader van het lopende programma ‘Innovation is our Sport’ heeft DSM zichzelf opgeworpen als sponsor van TeamNL, het Nederlandse bobsleeteam. Of liever gezegd: het lifesciences- en materialenconcern steunde deze tak van sport al anderhalf jaar, maar het is nu pas officieel.
Vorig weekend kwalificeerde TeamNL zich in Königssee voor de Olympische winterspelen in Vancouver, zowel voor de vier- als voor de tweemansbob. En dit weekend eindigden piloot Edwin van Calker en remmer Sybren Jansma bij de World Cup-wedstrijd in Sankt Moritz op de derde plaats. Het was de eerste keer dat een Nederlandse tweemansbob tjidens een World Cup het erepodium haalde.
Het succes blijkt in belangrijke mate te danken aan een gloednieuwe, puur Nederlandse tweemansbobslee, die de afgelopen anderhalf jaar is ontwikkeld door de drie TU’s met medewerking van DSM, Eurotech/Viking Engineering en Modesi. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit zogeheten TopBobproject een nieuwe bobslee zou opleveren voor de winterspelen van 2014 in Sotsji.
Maar de ontwikkeling is veel harder gegaan dan verwacht en het prototype is nu al beter dan al het andere beschikbare materiaal. Vandaar dat men een paar weken geleden besloot om er maar eens discreet wat wedstrijden mee te gaan glijden.
De Nederlandse tweemansbob wordt nu beschouwd als kansrijke outsider voor het Olympische toernooi, en kennelijk durft DSM nu een officieel sponsorschap aan.
Onbekend is nog of het volgende strategische vijfjarenplan van DSM, dat later dit jaar mag worden verwacht, nu ook een bobslee als logo mee zal krijgen. Bij het vorige plan Vision 2010 (gepresenteerd in 2005) zat een plaatje van een polsstokhoogspringer. Indertijd was DSM dan ook sponsor van (inmiddels ex-)polsstokhoogspringer Rens Blom.
En als het bedrijf dan toch met de bobsleesport bezig is, kan het wellicht ook meedenken over de kleding van de betrokken sporters. Een pak met een met Dyneema-supervezels versterkte bilnaad zou ook wel eens een gat in de markt kunnen zijn.
bron: DSM, de Volkskrant, Gazet van Antwerpen
Nog geen opmerkingen