Kleding met ijswaterkoelcircuit moet oververhitting voorkomen

Voor de Olympische Spelen van volgend jaar heeft DSM een collectie kledingstukken met actieve koeling ontwikkeld. Het idee is om in de pauzes tussen wedstrijden, of in de tijd die teamspelers op de bank doorbrengen, de lichaamstemperatuur van atleten snel weer een eindje omlaag te brengen; DSM noemt dat comfortcooling. Ook kunnen ze als ‘precooling’ dienen en voorkomen dat atleten tijdens de warming-up al oververhit raken.

Met zoveel mogelijk koelen hoopt men te voorkomen dat atleten halverwege de wedstrijden moeten afhaken wegens oververhitting. In augustus wordt China geplaagd door temperaturen van gemiddeld een kleine 30 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Op eigen kracht kunnen mensen dan erg moeilijk hun overtollige lichaamswarmte kwijt. Zelfs de meest geoefende sporter kan niet veel meer wanneer zijn inwendige temperatuur tot boven de 40 graden oploopt. Bij 41 graden gaat hij of zij trouwens gewoon dood omdat sommige lichaamseiwitten dan beginnen te klonteren.


De DSM-koelcollectie bestaat uit vestjes, broeken en stoelbekledingen. Er zitten telkens enkele tientallen meters koelwaterslang van EPDM-rubber (merknaam Keltan) in verwerkt. Stiksels van supersterke Dyneema-vezel (ook DSM) moeten voorkomen dat de slangen tijdens het dragen ontoelaatbaar worden opgerekt.

Via snelkoppelingen worden de koelcircuits gekoppeld aan een circulatiepompje dat loopt op verwisselbare accu’s. Als koelvloeistof dient een mengsel van water en ijsblokjes. Bij de vestjes zijn pomp en ijswaterreservoir zo klein dat ze gemakkelijk aan een heupgordel kunnen worden meegenomen. Bij de broek hoort een iets grotere koelinstallatie (formaat koelbox) die nog maar net draagbaar is.

Onduidelijk is nog bij welke sporten het gebruik van dergelijke hulpmiddelen is toegestaan. In het atletiekstadion is sowieso alle elektronica verboden. Maar bij de meeste andere sporten zijn er geen regels voor omdat niemand ooit op het idee gekomen is. Het schijnt in theorie zelfs te zijn toegestaan om met zo’n koelvest de marathon te lopen...al lijkt het onwaarschijnlijk dat een atleet dat ooit zal doen.

Procestechnisch zit het allemaal heel simpel in elkaar en biedt het ruime mogelijkheden voor verder optimalisatie. Maar gezien de korte nog resterende tijd tot de Spelen was dit het maximum haalbare. Het is in elk geval veel beter dan niets. Groot voordeel is dat ijsblokjes zelfs in Beijing volop beschikbaar zouden moeten zijn.

Prototypes zijn de afgelopen maanden onder meer uitgetest door de Nederlandse dames- en herenhockeyteams. Die waren redelijk enthousiast.

En als iemand nu een promotie-onderzoek start naar een verbeterde versie, is hij of zij misschien net op tijd klaar voor de Olympische Spelen van 2012.


bron: DSM

Onderwerpen