Amerikaanse onderzoekers willen water in ontwikkelingslanden ontsmetten met ‘boeken’ die zijn gedrukt op speciaal filterpapier met nanometaaldeeltjes. Tijdens proeven overleefde 99 procent van de bacteriën het niet, meldde postdoc Teri Dankovich tijdens een congres van de American Chemical Society in Boston.
Het idee is dan dat je telkens wanneer het nodig is, één vel uit het boek scheurt en er een filtertje van vouwt dat in een trechter past. Het filterpapier bevat zilver of koper, verdeeld in de vorm van nanodeeltjes. Bij contact met water komen daar ionen uit vrij, waar micro-organismen bijzonder slecht tegen kunnen.
De boekvorm maakt het gemakkelijk voor hulporganisaties om de filters te verspreiden, en voor de gebruikers om de voorraad te bewaren. Bovendien kun je nuttige informatie op de vellen drukken, zoals de gebruiksaanwijzing en een uitleg waarom desinfectie van drinkwater zo belangrijk is.
In samenwerking met de ngo’s Water is Life en iDE zijn de afgelopen twee jaar veldproeven gedaan op 25 locaties in Zuid-Afrika, Ghana en Bangladesh. Gemiddeld daalde de hoeveelheid levende bacteriën in he water met meer dan 99 procent, en in veel gevallen was zelfs helemaal geen bacteriële activiteit meer aan te tonen. Daarbij is elk vel voldoende voor zo’n honderd liter water, wat betekent dat je een paar jaar met zo’n boek kunt doen.
Uiteraard komt er wel een beetje zilver of koper in het water terecht, maar de hoeveelheden blijven ruim beneden de veiligheidsnorm.
Dankovich is nu op zoek naar een producent voor de boeken, die ze tot nu toe zelf inbond in het lab.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen