In Lausanne is een draagbaar apparaatje ontwikkeld dat uit een druppel bloed kan afleiden of iemand is besmet met het ebolavirus. Of met een andere ziekte naar keuze, blijkt uit een rcente publicatie in ACS Nano.
Bijzonder aan de microfluïdische chip van Sebastian Maerkl en zijn EPLF-collega’s is vooral de combinatie van digitale en analoge detectiemechanismes. Het digitale mechanisme is gevoeliger en kan desnoods één biomarkermolecuul detecteren, maar bij hoge concentraties heeft het de neiging ‘dicht te slaan’. Op zo’n moment neemt het analoge gedeelte het over dat juist het beste tot zijn recht komt bij concentraties die ruim boven de detectielimiet zitten.
Het lab op de wegwerpchip heeft 16 afzonderlijke meetcelletjes en in principe kun je er dan ook 16 verschillende biomarkers tegelijk mee meten. Maerkl stelt echter voor om het aantal te beperken tot 3 à 4 zodat je elke proef in viervoud kunt doen. In alle gevallen heb je genoeg aan 5 microliter bloed, en is monstervoorbewerking niet nodig.
Om de chip te gebruiken schuif je hem in een apparaat dat op batterijen loopt en zelfstandig kan functioneren, buiten het lab.
De Zwitsers hebben er al antilichamen tegen ebola mee gedetecteerd in bloed van patiënten, ook als ze (nog) geen symptomen van de ziekte vertoonden. Daarbij konden ze zelfs besmettingen door drie verschillende ebolastammen uit elkaar houden.
bron: EPFL
Nog geen opmerkingen