Voorzie bacteriën van alternatieve genen voor membraaneiwitten en ze gaan gericht tumoren infecteren. Bij muizen werkt het al, schrijven Spaanse biotechnologen in ACS Synthetic Biology.

De eiwitten in kwestie zijn zogeheten adhesines. Van nature bestaan die uit twee delen: het ene zit stevig in het bacteriële omhulsel vast, het andere werkt als een soort antilichaam en bindt zich aan specifieke motieven die uit andere cellen steken.

Het idee is nu om dat laatste deel te vervangen door een synthetisch vormpje dat zich specifiek bindt aan een eiwit, dat (vrijwel) alleen maar door de tumor wordt aangemaakt. De genetische code hiervoor bouw je in de bacterie in, terwijl je tegelijk zijn eigen adhesine-genen uitschakelt.

De Spanjaarden hebben het uitgeprobeerd met menselijke HeLa-kankercellen, die ze lieten groeien in levende muizen. Om te kunnen volgen wat er gebeurde voorzagen ze die cellen van een gen voor groen fluorescerend GFP-eiwit, terwijl ze de bacterie (in dit geval E.coli) met een róód fluorescerend eiwit verrijkten.

Resultaat: na injectie van 100.000 bacteriën werd de tumor in 8 van de 9 gevallen door de bacteriën gekoloniseerd. Ongemodificeerde E.coli’s lukte dat maar bij 2 van de 9 muizen.

De volgende stap is uiteraard om de coli’s nog verder te modificeren zodat ze nog een stuk onaangenamer worden voor zo’n tumor.

Nadeel is voorlopig wel dat de bacteriën zich nog niet helemaal specifiek aan de tumor hechten. Elders in de muizen vonden de Spanjaarden ook kleine aantallen terug. Mocht het leiden tot proeven op mensen, dan wil laatste auteur Luis Ángel Fernandez voor de zekerheid beginnen met blaas- en darmtumoren: die zitten immers in een omgeving waar E.coli van nature toch al voorkomt.

bron: C&EN

Onderwerpen