Bacterie produceert veelbelovende verpakking voor chemotherapie
Australische onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om chemotherapie dusdanig in te pakken dat ze alleen in de tumor terechtkomt, en niet in de rest van de patiënt. Hun verpakkingsmateriaal is in wezen niets anders dan een doodgeboren bacterie, zo blijkt uit een publicatie in Cancer Cell.
Gehoopt wordt dat de uitvinding het op termijn mogelijk maakt om de bijwerkingen van chemotherapie aanzienlijk te verminderen.
De ionderzoekers van EnGeneIC uit Sydney schakelen enkele genen uit die een rol spelen bij de celdeling van bacteriën. Het effect is dat zich alleen een kluitje cytoplasma afsplitst met een celmembraan eromheen, zonder dat er DNA mee komt. De diameter van deze ‘EiGeneIC Delivery Vehicles’ (EDV’s) bedraagt ongeveer 400 nm, veel kleiner dan een normale cel. De truc blijkt bij verschillende soorten bacteriën te lukken.
Stel je de EDV’s bloot aan een oplossing van doxorubicine, paclitaxel of een ander kankermedicijn, dan blijkt het er vanzelf in te trekken.
Vervolgens voorzie je het oppervlak van de EDV’s van bispecifieke antilichamen, waarvan één eind zich aan de EDV hecht terwijl het andere wordt aangetrokken door een receptoreiwit dat specifiek is voor tumorweefsel. Injecteer je ze daarna in het bloed, dan blijven ze vanzelf hangen in de tumor. Volgens EiGeneIC-medewerker Himanshu Brahmbhatt vind je twee uur na injectie meer dan 30 procent van de totale hoeveelheid daar terug.
Tot slot hoef je alleen maar te wachten totdat de EDV’s geleidelijk worden afgebroken, waarbij het geneesmiddel vrij komt.
De Australiërs hebben het met succes uitgeprobeerd op muizen en honden. Ze hopen later dit jaar met klinische tests op mensen te mogen beginnen.
bron: BBC News, NewScientist.com
Nog geen opmerkingen