Bij Merck Sharp & Dohme (MSD, voorheen Organon) in Oss en Schaijk en bij vaccinfabrikant Nobilon in Boxmeer worden tussen nu en eind 2012 de R&D-afdelingen volledig opgedoekt. Ook de productie wordt fors ingekrompen. In totaal verdwijnen bij de Nederlandse MSD-vestigingen 2.175 van de 4.500 banen, zo heeft het bedrijf vanmiddag medegedeeld aan de werknemers.
De plannen zijn ingrijpend maar noodzakelijk om, na de fusie met Schering-Plough, ons bedrijf concurrerend te laten blijven”, zegt regionaal MSD-directeur Hans Kortlever.
Het betekent een gevoelige klap voor de Nederlandse farmaceutische industrie en vooral ook voor de daaraan gelieerde onderzoekswereld. Tot nu toe was MSD een van de kurken waar de hele Nederlandse farma-R&D op dreef.
Volgens het Financieele Dagblad heeft MSD woensdag al op hoog niveau overlegd met het ministerie van Economische Zaken in Den Haag over een ‘vangnetconstructie’. Door verkoop of verzelfstandiging van activiteiten zou men althans een deel van de werkgelegenheid voor Nederland willen behouden.
Ook de gemeente Oss zou met MSD in gesprek zijn. Het FD citeert ex-Organondirecteur Hans Schikan, die schat dat 1 op de 5 inwoners van Oss direct of indirect verdient aan Organon.
Volgens een persbericht van het Amerikaanse moederbedrijf Merck passen de maatregelen in een wereldwijd plan om “de integratie van R&D, productie en business operations verder door te voeren”. Naast Oss, Boxmeer en Schaijk gaan nog 4 researchlabs dicht in Canada, Denemarken, Duitsland, Schotland en Massachusetts.
Er wordt bij aangetekend dat het anticonceptie-onderzoek, dat nu nog vrijwel helemaal in Oss zit, niet verdwijnt maar naar een niet nader gespecificeerde plek in de VS wordt overgeplaatst.
Het integratieplan, dat in totaal 16.000 banen kost, is (althans volgens Merck) nodig vanwege de overname, begin dit jaar, van Schering-Plough.Dat bedrijf nam op zijn beurt twee jaar geleden Organon over van AkzoNobel, dat in farma geen kernactiviteit meer zag. Op dat moment waren er ook al mensen die vreesden dat dit het begin van het einde zou zijn, maar die werden toen weggezet als zwartkijkers.
bron: ANP, Brabants Dagblad
Nog geen opmerkingen