Voorzie docenten van een bril met ‘augmented reality’ en geen student hoeft ooit nog zijn vinger op te steken. Dat beweren althans onderzoekers van de Universidad Carlos III in Madrid.

In het British Journal of Educational Technology presenteerden ze zojuist hun idee voor een Augmented Lecture Feedback System, afgekort ALFs. Ze willen brillen gebruiken met een ingebouwd projectiesysteem, dat boven het hoofd van elke leerling of student een symbooltje zet.

De studenten worden daarbij geïdentificeerd door gezichtsherkenning, aan de hand van pasfoto’s in een database. Bij grotere groepen kun je ook gewoon op het nummer van hun stoel afgaan.

De studenten kunnen vervolgens hun eigen symbooltje zelf instellen met behulp van hun mobieltje. Waarbij ze de keuze hebben uit onder meer ‘ik begrijp het’, ‘ik snap het niet’, ‘mag het wat langzamer’, ‘vertel eens iets nieuws’of ‘ik weet we/niet het antwoord op de zojuist gestelde vraag’.

Na zo’n vraag krijgt de docent bovendien in een ooghoek een diagrammetje te zien: hoeveel procent van de aanwezigen heeft welk antwoord gegeven?

Volgens de bedenkers stelt deze feedback een docent in staat om sneller op zijn gehoor in te spelen, overbodige delen van het coolege over te slaan en andere stukken beter uit te leggen. Het voorkomt een puinhoop wanneer teveel studenten tegelijjk hun vinger opsteken, en stelt die studenten bovendien in staat om discreet te laten weten dat ze het niet snappen, zonder bang te hoeven zijn dat ze afgaan voor de rest van de klas.

bron: Universidad Carlos III

Onderwerpen