Mutaties in het DNA leiden tot fouten in transcriptie en uiteindelijk tot menselijke diversiteit, zo stelt een Japans onderzoeksteam.

Mutaties vormen de drijfkracht tot evolutie. Kleine veranderingen in nucleotideparing van adenine, cytosine, guanine en thymine leiden tot cellen met andere eigenschappen dan die van hun voorouders.

UV-licht, chemicaliën en zelfs de bijproducten van normaal metabolisme kunnen de veroorzaker zijn van een ‘mismatch’. Ze doen dit normaliter door de nucleotides te oxideren. Guanine wordt bijvoorbeeld geoxideerd tot 8-oxoG.

Het onderzoeksteam aan de Kyushu University onder leiding van Yusaku Nakabeppu heeft de aanwezigheid van 8-oxoG bestudeerd in de celculturen van twee mannen en twee vrouwen. Door antilichamen, die binden aan het DNA waar 8-oxoG een mutatie heeft veroorzaakt, fluorescent te labelen, toonde de groep aan dat 8-oxoG clustert in bepaalde gebieden van het chromosoom.

Dit bleken juist díe gebieden te zijn waar genetisch materiaal uitgewisseld wordt en mutaties optreden. Het team veronderstelt dat het 8-oxoG verantwoordelijk is voor de mutaties.

Tijdens DNA replicatie zou het adenine binden en ervoor zorgen dat dit met thymine paart in plaats van met zijn eigenlijke partner, ongeoxideerd guanine. Dit zou ook verklaren waarom de mutaties voorkomen in clusters.

Het onderzoek is gepubliceerd in Genome Research.

Bron: Scientific American, 1 mei 2006

Onderwerpen