HARP windt ontwonden DNA weer netjes op

Een eiwit dat deels ontwonden dubbelstrengs DNA weer opwindt is ontdekt. Dit eiwit is de eerste in een tot nu toe geheel onbekende klasse van motoreiwitten, melden onderzoekers van de University of California San Diego in Science.

De studie was oorspronkelijk gestart naar aanleiding van de zeldzame genetische ziekte Schimke immuno-osseous dysplasia (SIOD). Deze aandoening kenmerkt zich door hart- en nierproblemen, kinderen sterven er jong aan. Het gen dat codeert voor HARP is verantwoordelijk voor de ziekte, maar de functie van dit eiwit was tot nu toe onbekend.

HARP bleek iets te doen wat nog nooit eerder gezien was. In het begin van het onderzoek werd duidelijk dat het eiwit veel gemeen heeft met helicases. Dit zijn enzymen die dubbelstrengs DNA ontwinden zodat transcriptie kan toeslaan. Overeenkomsten zijn het binden aan gedeeltelijk ontwonden dubbelstrengs DNA en het verbruik van ATP op een zelfde manier.

Het motoreiwit HARP doet echter precies het tegenovergestelde van helicases, namelijk ontwonden DNA opnieuw opwinden. Dit is een revolutionaire ontdekking. Voorheen was niet bekend dat dit soort enzymen bestaat en ook niet wat er met DNA gebeurt dat ‘vastloopt’ in de ontwonden toestand.

De onderzoekers keken ook naar gemuteerde HARP-eiwitten die worden aangetroffen in de ziekte SIOD. De mutaties tasten het domein aan dat ATP omzet. Deze eiwitten bleken net zo goed aan DNA te kunnen binden als het normale HARP, maar zijn niet in staat om DNA weer op te winden.

De ontdekking van de functie van HARP was reden genoeg om een nieuwe categorie eiwitten in het leven te roepen: annealing helicases. Momenteel richt het onderzoek zich vooral op het vinden van meer eiwitten van deze categorie. De patiënten zullen dus nog even moeten wachten op een medicijn.

Bron: Science

Onderwerpen