Nederlandse wetenschappers maken polymeerbolletjes met kleine gaatjes
De Twentse onderzoeker Yujie Ma heeft een nieuw macroporeus materiaal gemaakt dat wellicht kan dienen als drug delivery systeem. Dat publiceerde zij met haar collega’s van de afdeling Materiaalkunde en Technologie van Polymeren van de universiteit Twente onlangs in Angewandte Chemie International Edition.
Ma gebruikte colloïdale deeltjes als basis. Hier omheen legde zij om en om een laagje DNA en een laagje van het polymeer polyferrocenylsilane (PFS). Omdat DNA negatief geladen is en PFS positief geladen, vormen beide polymeren samen een stabiel netwerk. Na het wegspoelen van de colloïdale deeltjes met EDTA bleven holle microcapsules van DNA en PFS over.
Een manier om een eventueel geneesmiddel vrij te laten uit de capsule is oxidatie. Na oplossing in water met ijzerchloride (FeCl3) liet namelijk 35 procent van het PFS los en daardoor stijgt de permeabiliteit van de capsules.
De onderzoekers denken dat het PFS loslaat, doordat het sterker positief geladen wordt door oxidatie. Er is dus minder van nodig om de negatieve lading van DNA te compenseren. De truc is nu nog om een effectieve biologische oxidator te vinden.
Nog geen opmerkingen