Quantum-elektronica moet extreem gevoelige detectie van DNA-sequenties mogelijk maken.

De DNA-transistor is een variant op een bestaand ontwerp. Daarbij hangt een ‘quantum dot’, een gouddeeltje van 5 nm diameter, tussen drie elektrodes. Een elektrisch signaal naar een van de drie, zorgt dat er een stroom kan gaan lopen tussen de andere twee.

 

De elektrische aansluiting van die eerste elektrode is nu vervangen door een stuk enkelstrengs DNA. De basenvolgorde is complementair aan die van het DNA dat je wilt detecteren. Komt dat DNA in de buurt, dan zal het zich aan het DNA van de transistor binden. Hierbij schuift voldoende elektrische lading heen en weer om de transistor een detecteerbaar signaal te laten geven.

 

De transistor zou vooral veel sneller moeten zijn dan de huidige DNA-assays, die werken met fluorescente labels. Je hoeft minder dan een half uur te wachten op het resultaat.

 

De DNA-transistor is ontwikkeld door Quantum Logic Devices in Austin, Texas. Het plan is om duizenden van deze transistoren in te bouwen in een wegwerpchip, die je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken voor medische diagnostiek.

 

bron: NewScientist.com

Onderwerpen